Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Aantal puzzelstukjes per leeftijd

25 januari 2024
Puzzelen: sommige kinderen zijn er gek op, andere vinden het moeilijk om het geduld ervoor te vinden. Al vanaf een jaar of 2 kan je een kind een legpuzzel aanbieden. Maar hoeveel puzzelstukken kan een kind zo ongeveer leggen op welke leeftijd? Wij geven je hieronder een richtlijn.
Afbeelding voor

Laten we vooropstellen dat de genoemde aantallen gemiddelden zijn. Sommige kinderen vinden puzzelen heel leuk en hebben er aanleg voor; die kunnen misschien makkelijk veel meer puzzelstukjes leggen. Een ander kind heeft juist totaal geen interesse in puzzelen of heeft meer aanleg voor andere soorten spellen. Ieder kind is hierin anders en heeft zijn of haar eigen interesses en talenten, er is hier geen goed of fout in.

Lees ook: Deze vaardigheden ontwikkelen kinderen door te puzzelen

Puzzel 2 jaar: hoeveel stukjes?

Een kind van 2 jaar is nog volop bezig met het ontwikkelen van de handmotoriek. Voor deze leeftijd hebben de meeste puzzels 2 tot maximaal 12 grote puzzelstukken, die soms extra handzaam zijn gemaakt. Het zijn bijvoorbeeld stevige, houten stukken, inlegstukken (een noppenpuzzel) of zelfs blokken. Dit zorgt ervoor dat het daadwerkelijk leggen van de puzzelstukken, veel makkelijker gaat. Op deze leeftijd moeten veel kinderen het principe van puzzelen nog helemaal leren. Bied je voor het eerst een puzzel aan, dan is het handig om te beginnen met puzzels met 2, 3 of 4 stukken. Voor deze leeftijd is een Nijntje-puzzel met enkele stukjes bijvoorbeeld erg leuk.

Puzzel 3 jaar: hoeveel stukjes?

De meeste kinderen van 3 jaar beginnen nu echt het principe van puzzelen door te krijgen. Afhankelijk van hoe hun concentratievermogen is, kun je dan ook wat meer stukken gaan aanbieden. Voor kinderen van 3 jaar oud zijn de puzzelstukjes vaak ook nog wat groter, om het net wat makkelijker te maken om ze aan elkaar te leggen. Aan een 3-jarige kun je een puzzel geven van 9 tot 16 stukjes, bijvoorbeeld een puzzel van konijntje Bing. Natuurlijk kan het zijn dat je kind nog wat hulp nodig heeft bij het puzzelen, dat geeft niets!

Puzzel 4 jaar: hoeveel stukjes?

Op 4-jarige leeftijd kunnen kinderen doorgaans een puzzel leggen van ongeveer 12 tot 24 stukken. Je kind zit nu waarschijnlijk in groep 1 van de basisschool. Puzzels voor kinderen van 4 jaar hebben vaak al wat meer details en kleinere stukjes. De handmotoriek is afgelopen jaar met sprongen vooruitgegaan, dus het passend maken van een stukje gaat steeds beter. Op deze leeftijd gaan kinderen echt al hun eigen hobby’s en interesses ontwikkelen, dus kies vooral een puzzel uit die daarbij aansluit. Of dat nou een puzzel van prinsessen, Gabby’s Poppenhuis of PAW Patrol is: een plaatje dat je kind aanspreekt, helpt zeker bij het beleven van puzzelplezier!

Puzzel 5 jaar: hoeveel stukjes?

Met 5 jaar zul je duidelijk verschil zien tussen kinderen die wel en niet graag puzzelen. Gemiddeld genomen kan een kind van 5 jaar een puzzel leggen van 24 tot 60 stukken. Een kind dat heel graag puzzelt, kan misschien zelfs al wel 100 stukjes leggen! Natuurlijk zijn er nog volop leuke puzzels van K3, Peppa Pig of Frozen voor deze leeftijdscategorie, met herkenbare plaatjes van vertrouwde karakters. Je ziet voor deze leeftijd ook steeds meer puzzels met ingewikkeldere afbeeldingen, zoals een bouwplaats of boerderij.

Puzzel 6 jaar: hoeveel stukjes?

Over het algemeen kunnen puzzels met 48 tot 100 stukjes geschikt zijn voor kinderen van 6 jaar oud. Je ziet dat de onderwerpen van puzzels steeds complexer worden bij kinderen van 5 jaar oud. Een ruimteschip, dinosaurussen of zoekplaatjes uit de natuur: het puzzelen is onder de knie, dus nu zit de uitdaging echt in de hoeveelheid stukjes en de kleine details. Hoewel kinderen met 6 jaar doorgaans goed zelfstandig kunnen puzzelen, is het natuurlijk nog steeds leuk om samen aan de slag te gaan.

Puzzel 7 jaar: hoeveel stukjes?

Het aantal stukjes kan variëren van 60 tot 150, afhankelijk van de moeilijkheid van de puzzel en de ervaring en interesse van het kind. Op 7-jarige leeftijd kunnen kinderen goed logisch denken en verbanden zien. Ook worden ze steeds geduldiger, wat voor het leggen van een puzzel natuurlijk erg goed van pas komt. Volg de interesse van je kind. Houdt je kind niet van puzzelen? Laat het dan lekker gaan. Is hij of zij er wel gek op, bied dan stapsgewijs steeds meer uitdaging aan.

 

Aantal puzzelstukjes per leeftijd – overzicht

Leeftijd

Aantal puzzelstukken (gemiddeld)

2 jaar

2 tot 12 puzzelstukken

3 jaar

9 tot 16 puzzelstukken

4 jaar

12 tot 24 puzzelstukken

5 jaar

24 tot 60 puzzelstukken

6 jaar

48 tot 100 puzzelstukken

7 jaar

60 tot 150 puzzelstukken

 

Afbeelding voor

Tip: 4-in-1 puzzeldozen voor kinderen

Vind je het nog lastig in te schatten hoeveel uitdaging een kind nodig heeft op het gebied van puzzelen? Koop een doos met meerdere soorten puzzels erin, zodat je een beetje kan wisselen in aanbod en kan uitproberen wat je kind kan. Zo zijn er bijvoorbeeld veel leuke 4-in-1 puzzelsets te vinden met vier puzzels met 4, 6, 8 en 12 stukken. Of puzzeldozen met 12, 16, 20 en 24 stukken. Heeft je kind een puzzel onder de knie, dan kan hij of zij meteen doorgaan met eentje die nét iets moeilijker is!

Leren puzzelen en meer uitdaging aanbieden

Is je kind net begonnen met leren puzzelen? Begin dan liever met een te makkelijke puzzel, zodat hij of zij het principe van puzzelen goed onder de knie krijgt en zelfvertrouwen opbouwt. Daag daarna het kind stapsgewijs uit en ondersteun waar nodig. Je kan bijvoorbeeld tips geven (‘ik denk dat er een puzzelstuk met groen en geel bij dit stukje past’), of vragen stellen over wat het kind ziet op de puzzelstukjes. Als hij herkent dat er een stukje boom staat op een puzzelstuk, zal het vinden van een bijpassend stukje makkelijker worden. Dan kan hij gericht zoeken naar nog een stukje boom. Hetzelfde geldt voor puzzelstukjes met rechte randen en hoeken: die horen aan de buitenkant en die zijn makkelijker te zoeken.

Sommige kinderen zullen moeiteloos overschakelen naar puzzels met meer en kleinere stukken, terwijl andere kinderen wat hulp nodig hebben om verbanden te zien. Dit hangt ook af van de leerstijl van je kind: sommige kinderen hebben echt de voorkant van de doos nodig om ‘het grote geheel’ te zien voor ze de puzzel in kleine stukjes opbreken, en andere kinderen kijken vooral bij de individuele stukjes welke er op elkaar aansluiten.

Volg het kind

Nu weet je ongeveer wat het gemiddelde aantal puzzelstukjes per leeftijd is. Je kan dit als richtlijn gebruiken als je twijfelt over welke soort puzzel je kan kopen voor een kind. Vind het kind puzzelen leuk en gaat het hem of haar makkelijk af? Dan kun je altijd een moeilijkere puzzel aanbieden. Houdt het kind juist totaal niet van puzzelen? Volg het kind dan ook. Niet elk kind hoeft puzzelen leuk te vinden! Probeer wel in te schatten of het kind een puzzel maken niet leuk vindt omdat het nog niet goed lukt, of omdat er geen interesse is. Sommige kinderen kunnen namelijk al vroeg last hebben van faalangst, wat naar voren kan komen bij het leren van nieuwe vaardigheden zoals puzzelen. Hier kan je een kind dan natuurlijk wel bij helpen. Lees hierover ook Wat is een groeimindset en hoe stimuleer je deze bij kinderen?