Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Schmink verwijderen: de beste tips!

5 februari 2024
Schminken is hartstikke leuk natuurlijk. Voor een verkleedfeestje, Carnaval of een kinderfeestje: je kan worden wat je maar wil! Maar na afloop kan het best een gedoe zijn om schmink goed te verwijderen. Te hard boenen kan pijnlijk zijn, zeker voor kinderen. Het gebruiken van agressieve reinigingsmiddelen kan de huid weer uitdrogen of beschadigen. In deze blog delen we de handigste tips voor het makkelijk verwijderen van schmink. Snel én prettig voor de huid!
Lees meer
Afbeelding voor

Waarom is het belangrijk om schmink op de juiste manier te verwijderen?

Het dragen van schmink op de huid kan geen kwaad, mits je niet allergisch bent voor een van de bestanddelen. Maar pak je het 'ontschminken' verkeerd aan, dan kun je een flinke huidirritaite veroorzaken en misschien zelfs een overstuur kind voor je hebben zitten. Zo gebruiken sommige mensen babydoekjes of alleen een nat washandje, en gaan vervolgens heel hard zitten boenen over het gezicht. Het gevolg? Een kind dat niet blij is en een vuurrood gezicht, waar nog altijd vage restjes schmink op te zien zijn. De huid kan nog een poosje gevoelig of schraal blijven als je zo ruw te werk gaat. Volg daarom altijd (één van) deze tips op als je schmink gaat verwijderen!

Achterhaal het type schmink dat is gebruikt

De meeste professionele schmink voor kinderen is op waterbasis. Er bestaat ook schmink op oliebasis. Dit verschil is duidelijk te herkennen: schmink op waterbasis wordt doorgaans met water aangebracht. Deze schmink is makkelijker te verwijderen dan schmink op oliebasis.

Schmink op oliebasis herken je aan de vettige substantie, die zonder water wordt aangebracht. De bekende schminkkrijtjes of schminksticks zijn bijvoorbeeld meestal op oliebasis. Wil je zulke schmink verwijderen? Probeer het dan eens met een beetje kokos-, olijf- of babyolie te verwijderen. Vergeet daarna niet om alle olieresten goed van het gezicht af te halen met water en milde zeep. Gebruik ook zeker een handdoekje om de kleren te beschermen!

Verschillende manieren om schmink te verwijderen

Er zijn verschillende manieren om schmink te verwijderen van het gezicht. Onze favoriet is nummer 1, maar manier 2 en 3 zijn absoluut ook heel effectief.

Manier 1: schmink eerst losweken met milde zeep

Voorkom hard boenen en ga ook niet direct met water aan de slag. Door hard te boenen smeer je de schmink alleen maar uit en word het hard in de huid geduwd. Als eerste stap kun je de schmink ‘losweken’ van de huid. Doe dit door een beetje milde zeep (of babyshampoo/gezichtsreiniger) met je handen over de schmink aan te brengen. De schmink kan zich zo losmaken van de huid en zich juist aan de zeep hechten. Met een nat doekje, zoals een washandje, kun je de schmink als het goed is nu heel makkelijk wegvegen. Met een babydoekje kun je achteraf nog eventuele kleine restjes wegvegen. Dit is een hele makkelijke manier om schmink te verwijderen zonder de huid rood te boenen.

Manier 2: Gebruik make-upremover en lauwwarm water

Draagt iemand in huis make-up? Dan heb je vast wel make-upremover in huis. Gebruik make-upremover om (heel zachtjes!) de meeste schmink weg te vegen van de huid. Als je een groot deel hebt weggehaald, maak je het gezicht nat met lauwwarm water en een beetje (baby)shampoo. Dit is ook een handige manier als je onder de douche de schmink gaat verwijderen.

Manier 3: Olie en milde zeep met water

Een extra zachte manier om schmink te verwijderen, is een beetje olie (zoals kokosolie) op een wattenschijfje te doen en hiermee zachtjes de schmink te verwijderen. Restjes schmink en olie kun je er vervolgens af wassen met een beetje milde zeep en water. Deze manier werkt zeker goed bij vettige schmink op oliebasis.

Tips voor het verwijderen van schmink:

  • Ga niet boenen of schrobben
  • Gebruik zachte doekjes
  • Smeer na het verwijderen van de schmink je gezicht in met voedende huidcrème, zoals dagcrème of een neutrale huidcrème zonder parfum
  • Leg rond de hals een (oude) handdoek, om te voorkomen dat de schmink gaat lekken en op de kleren komt

Succes! Heb jij nog meer tips voor het verwijderen van schmink? We horen ze graag. Stuur jouw tips in via social media: @lobbesnl!