Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Speelgoedtrends in 2024: deze ontwikkelingen zien we dit jaar

8 februari 2024
Wat wordt hét verjaardags- of sinterklaascadeau van 2024? Welke speelgoedtrends zien we dit jaar bij kinderen, en welke leuke, nieuwe ontwikkelingen staan ons te wachten? Eind januari was Lobbes weer met een team aanwezig op de gigantische Speelgoedbeurs in Neurenberg (Duitsland), waar we het allernieuwste en allerleukste speelgoed uit de markt konden bewonderen. We vertellen je hier welke speelgoedtrends we hebben gespot voor 2024!
Lees meer
Afbeelding voor

Dit jaar is blauw: Stitch is overal!

Misschien was het je al wel opgevallen: het ondeugende, buitenaardse wezentje Stitch uit ‘Lilo & Stitch’ (2002) duikt overal op. Ondanks dat de originele film 12 jaar geleden is uitgekomen, lijkt de populariteit van dit grappige karakter in 2024 nog groter dan ooit te zijn. In de winkels zie je hem overal op kinderkleren, schoolspullen en speelgoed. Komend jaar verschijnt er alleen maar meer en meer Stitch-speelgoed op de markt. Grappig! Naar aanleiding van de groeiende populariteit van Stitch, staat er al een poosje een nieuwe Stitch-film op de planning. Deze live-action remake zou in het voorjaar van 2023 beginnen met opnames, maar heeft wat pech gehad in de eerste maanden van de productie. Een releasedatum is nog niet bekend, maar het staat vast dat de nieuwe Stitch-film ergens in de nabije toekomst zal verschijnen. Tot die tijd kunnen kinderen met het nieuwste speelgoed al volop avonturen beleven met het stoute, maar lieve ruimtemonstertje Stitch.

Kleiner dan klein: mini’s worden steeds groter in de speelgoedmarkt

Miniscule mode-items, miniversies van je favoriete snack en zelfs ultrakleine uitgaven van populaire boeken: het mini-universum wordt steeds groter. Zowel van MGA (Miniverse) als ZURU verschijnen er dit jaar allerlei leuke nieuwe collectables op de markt. In een verrassingscapsule ontdek je enkele mini-items, die je allemaal kunt verzamelen om je eigen kleine speelwereldje mee te vullen. Voor oudere kinderen (vanaf 8 jaar) is dit erg leuk verzamelspeelgoed!

Open ended speelgoed

Openeinde speelgoed (zie ook: Wat is S.T.E.M.-speelgoed?) oftewel open ended speelgoed is steeds populairder aan het worden. Open einde speelgoed is speelgoed waarbij er geen vooraf vastgesteld doel bestaat. Het speelgoed moedigt vrij spel en een creatieve invulling aan: je kunt er als kind alle kanten mee op. Het heeft bijvoorbeeld niet als doel om ‘een puzzel op te lossen’, maar juist om verkennend te spelen en je eigen fantasie te gebruiken. Een paar voorbeelden hiervan zijn balansstenen, magnetisch bouwspeelgoed en de bekende houten stapelregenboog.

Kidult speelgoed voor volwassenen

Gaat het over speelgoedtrends, dan móeten we deze wel benoemen. Kidult speelgoed (een samenvoeging van kids + adults) is in 2024 groter dan ooit. Dit speelgoed is speciaal gemaakt voor volwassenen en heeft een grote mate van ‘verzamelbaarheid’. Denk aan het immens populaire LEGO voor volwassenen, Pokémon-kaarten en andere trading cards die door volwassenen verzameld en geruild worden en verzamelbare poppetjes van personages en personen uit de pop culture. Zo kondigde PLAYMOBIL bijvoorbeeld aan in 2024 meer poppetjes van bekende personen uit te gaan brengen, naar aanleiding van het overweldigende verkoopsucces van het Maarten Luther-poppetje vorig jaar. We verwachten dat Kidult speelgoed dan ook nog veel populairder zal gaan worden dit jaar.

Knuffels met je favoriete snacks: Snackles

Ze zijn zacht, ze zijn schattig én ze hebben hun favoriete snacks bij zich: Snackles komen in 2024 de harten van kinderen (én grote mensen) veroveren! Deze lieve knuffels hebben elk hun eigen favoriete eten bij zich, een officieel gelicenseerde speelgoedversie van bijvoorbeeld Mentos, Subway of Haribo Goudbeertjes. Deze leuke verzamelbare speeltjes kunnen dit jaar weleens héél populair gaan worden.

Duurzamer spelen

Vorig jaar schreven we al over, maar ook in 2024 worden er weer een hoop bewuste stappen gezet om speelgoed duurzamer te maken. Geen enkele speelgoedfabrikant kan meer om het onderwerp duurzaamheid heen, en in verschillende gradaties worden hier dan ook aanpassingen voor gedaan. Denk aan het vervangen van verpakkingsmateriaal door karton, verpakkingen kleiner maken, speelgoed van bioplatic maken en het recyclen van grondstoffen. Bij houten speelgoed wordt FSC-gecertificeerd hout (gelukkig) steeds meer de standaard en sommige merken (zoals Playmais) gebruiken zelfs 100% hernieuwbare materialen die bijna volledig CO2-neutraal geproduceerd worden. Goed bezig!

Lees ook: Duurzame uitdeelcadeautjes: waar kan je op letten?

Populaire series: Unicorn Academy en Bluey

Vorig jaar veroverde de serie en het bijbehorende speelgoed van Gabby’s Poppenhuis al de speelgoedmarkt. In 2024 blijven Gabby en haar poezelige vriendjes ongekend populair. Ook hondje Bluey uit de gelijknamige Disney-serie zien we steeds geliefder worden, zowel bij kinderen als ouders. We verwachten dan ook dat Bluey-speelgoed dit jaar flink aan zal slaan bij kinderen. Een andere serie die snel populair aan het worden is, is Unicorn Academy van Netflix. In deze serie (gebaseerd op een boekenreeks) staat Sophia centraal, die op een dag naar een heel bijzondere school gestuurd wordt: een magische eenhoornschool! De droom van ieder meisje, toch? We verwachten dit jaar het eerste Unicorn Academy-speelgoed te zullen gaan zien. Kleurrijke poppen en betoverende eenhoorns, wij kunnen niet wachten!

Nieuwe Bitzees

In 2023 was het al een van de populairste stukken speelgoed, zeker rond de sinterklaas- en kerstperiode: de Bitzee! Dat de schattige, holografische huisdiertjes geen eendagsvliegen zijn, mag duidelijk zijn door de nieuwe varianten die komend jaar op de markt zullen verschijnen. We kunnen hier (nu) nog niet veel over verklappen, maar we verwachten de Bitzee zeker terug te zien.

Afbeelding voor

Wat is de Speelgoedbeurs in Neurenberg?

Eind januari/begin februari wordt de Duitse plaats Neurenberg ieder jaar voor één week de hoofdstad van de speelgoedwereld. Vanuit de hele wereld komen er fabrikanten, speelgoedontwikkelaars, winkeliers en speelgoedmerken naar Duitsland om op de ‘Spielwarenmesse’ inspiratie op te doen en te delen. Nieuwe producten worden getoond, inzichten over de speelgoedmarkt worden uitgewisseld en er wordt natuurlijk ook volop speelgoed getest en ontdekt. Vanuit Lobbes gaan we ieder jaar met een team naar de beurs om te zoeken naar de nieuwste trends en om de leukste nieuwe artikelen uit te zoeken voor in onze online speelgoedwinkel. Altijd weer een feestje!

Lees ook:

Speelgoedtrends in 2023: deze ontwikkelingen zien we dit jaar
5x waarom de Bitzee hét sinterklaascadau van dit jaar is
Wat is S.T.E.M.-speelgoed?
3 redenen waarom houten speelgoed zo fijn is voor kinderen
Winnaars Speelgoed van het Jaar 2023