Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!
Nog voor gratis verzending (gratis verzending vanaf € 39) Gratis verzending!

Wat is interactief voorlezen en hoe doe je dat?

15 januari 2024
Interactief voorlezen is een leuke én educatieve manier om de leeservaring van kinderen te verrijken en hun betrokkenheid bij het verhaal te vergroten. Tijdens het voorlezen luisteren ze zo niet alleen, maar oefenen ze ook meteen met een hoop belangrijke vaardigheden. Zo maak je een gezellig voorleesmoment nóg waardevoller! We geven je in deze blog een aantal tips voor het interactief voorlezen aan kinderen. Ook vertellen we je natuurlijk wat interactief voorlezen precies is en welke vaardigheden kinderen hierdoor ontwikkelen.
Lees meer
Afbeelding voor

Wat is interactief voorlezen?

Interactief voorlezen is een leuke én educatieve manier om de leeservaring van kinderen te verrijken en hun betrokkenheid bij het verhaal te vergroten. Kort gezegd houdt het in dat je kinderen meer betrekt bij het verhaal door vragen te stellen en het kind aan het denken te zetten. Je stelt vragen, gaat het gesprek aan en zet je kind aan het denken over gebeurtenissen of onderwerpen in het verhaal. Zo zijn ze niet alleen passief aan het luisteren, maar werken ze actief door het verhaal heen. Dit stimuleert onder andere de woordenschat, het vermogen tot begrijpend lezen en sociale vaardigheden van kinderen.

Tips voor interactief voorlezen

Klinkt goed, toch? Hieronder lees je een aantal praktische tips voor interactief voorlezen aan kinderen:

1. Stel open vragen: In plaats van vragen waarop kinderen met 'ja' of 'nee' kunnen antwoorden, stel open vragen die discussie en reflectie bevorderen. Bijvoorbeeld, in plaats van te vragen "Vond je het een leuk verhaal?’ kun je vragen "Wat denk je dat er daarna zal gebeuren?"

2. Moedig voorspellingen aan: Vraag kinderen wat ze denken dat er gaat gebeuren voordat je naar de volgende pagina gaat. Dit stimuleert hun creativiteit en begrip van het verhaal. Zo kun je ook al beginnen met samen de cover en titel van het boek te bespreken. Waar zal het over gaan? En wat denk je dat er gebeurt in dit verhaal? Er is natuurlijk geen goed of fout hierin.

3. Verbind het verhaal met hun ervaringen: Breng het verhaal in verband met situaties die kinderen in het dagelijks leven tegenkomen. Vraag bijvoorbeeld: "Heb jij ooit zoiets meegemaakt?"

4. Laat kinderen vertellen: Geef kinderen de kans om over eigen ervaringen te praten, die verband houden met het verhaal. Dit bevordert hun taalontwikkeling en verbinding met het verhaal.

5. Wijs op illustraties: Bespreek de illustraties in het boek. Vraag naar wat ze zien. Soms wordt er iets uitgebeeld wat in het verhaal verteld wordt, soms vult het plaatje het verhaal juist nog meer aan en valt er van alles te ontdekken. 

6. Varieer in stemgebruik: Gebruik verschillende stemmen voor verschillende personages en wees expressief tijdens het voorlezen. Dit maakt het verhaal levendiger en boeiender. Je kan ook je kind uitnodigen om een stem te bedenken voor de verschillende personages.

7. Herhalen en benoemen: Herhaal belangrijke woorden of zinnen en benoem voorwerpen op de pagina's. Dit helpt kinderen nieuwe woorden te leren en hun woordenschat uit te breiden. Aan het einde van het verhaal kun je het hele boek nog eens nabespreken. Kan hij/zij in eigen woorden vertellen wat er gebeurde, en in welke volgorde? Je kan ook vragen wat het favoriete gedeelte van het verhaal was, of iets ze verraste of wat er juist minder leuk is. Dit is een geweldige oefening voor het geheugen en verhaalbegrip.

Waarom interactief voorlezen?

Met interactief voorlezen worden kinderen actieve deelnemers in het leesproces, wat niet alleen hun taalvaardigheid verbetert, maar ook hun liefde voor lezen stimuleert. Voorlezen verandert zo van een passieve activiteit, naar een uitdagende ervaring waar ze actief in meegenomen worden!

Vaardigheden die kinderen ontwikkelen met interactief voorlezen

Er zijn veel ontwikkelgebieden die door interactief voorlezen geprikkeld worden. Zoals:

  • Taalontwikkeling: Kinderen breiden hun woordenschat uit en verbeteren hun taalbegrip. Ze leren nieuwe woorden, zinsstructuren en krijgen een beter gevoel voor grammatica. Begrijpend lezen is op school een belangrijke vaardigheid; ook dit stimuleer je met interactief voorlezen.
  • Luistervaardigheid: Door aandachtig te luisteren naar het verhaal en actief deel te nemen aan discussies, ontwikkelen kinderen hun luistervaardigheid en concentratievermogen.
  • Cognitieve vaardigheden: Interactief voorlezen stimuleert het denkvermogen van kinderen. Ze leren analytisch te denken, patronen te herkennen, en verbanden te leggen tussen gebeurtenissen in het verhaal.
  • Sociale en emotionele ontwikkeling: Door te praten over personages, gevoelens en morele dilemma's in het verhaal, ontwikkelen kinderen empathie en begrip voor anderen. Ze leren ook om hun eigen gevoelens te uiten en te begrijpen.
  • Interactie en communicatie: Kinderen leren effectief te communiceren door vragen te stellen, antwoorden te geven en ideeën te delen tijdens de discussie over het verhaal.
  • Kritisch denken: Door vragen te stellen die kinderen aanzetten tot nadenken, helpt interactief voorlezen bij het ontwikkelen van kritisch denkvermogen en probleemoplossende vaardigheden. Kortom: lekker samen het boek gaan lezen en bespreken.

Veel leesplezier!